PAP/Rynek Zdrowia | 10-06-2019 08:58

Badania: wysuszone boczniaki źródłem witaminy D

Boczniaki ostrygowate, grzyby rosnące na martwym drewnie, mogą stanowić dobre i tanie źródło witaminy D oraz wspomagać leczenie osób cierpiących na gruźlicę - poinformowali naukowcy z Niemiec podczas dorocznego zjazdu American Society for Nutrition, który odbywa się w dn. 8-11 czerwca w Baltimore.

Fot. Centrum Rehabilitacji Kompleksowej (zdjęcie ilustracyjne)

- Po raz pierwszy wykazaliśmy, że boczniaki ostrygowate poddane ekspozycji na słońce mogą stanowić potencjalny środek wspomagający leki pierwszego rzutu u pacjentów z gruźlicą. Takie źródło witaminy D jest idealnym rozwiązaniem dla biedniejszych krajów. Boczniaki mogą być pozyskiwane w prosty sposób i są łatwo przyswajane przez organizm. To tania i bezpieczna alternatywa - mówi Tibebeselassie Seyoum Keflie z Uniwersytetu Hohenheim w Stuttgarcie, autor analizy.

Choć boczniaki ostrygowate same w sobie prawie nie zawierają witaminy D, to pod wpływem promieniowania słonecznego syntezuje ją podobnie, jak ludzka skóra. W badaniach wzięły udział osoby chore na gruźlicę, które przez cztery miesiące oprócz przyjmowania leków spożywały każdego ranka kanapkę z chleba zawierającego 146 mikrogramów witaminy D pozyskanej z boczniaka ostrygowatego, poddanego wcześniej ekspozycji na promienie słoneczne.

Po upływie czterech miesięcy u 95 proc. osób konsumujących chleb z witaminą D stwierdzono najłagodniejszą postać gruźlicy w skali od 1 do 5. W porównaniu z kontrolną grupą, która nie spożywała wzbogaconego chleba, badani mieli znacznie wyższy poziom witaminy D (ponad jedna-trzecia z nich nie miała juz niedoboru). Zaobserwowano u nich także poprawę w zakresie odpowiedzi immunologicznej.

Gruźlica pozostaje jedną z najgroźniejszych chorób w krajach rozwijających się. Każdego roku umiera na nią około 1,6 mln osób. Witamina D aktywuje w organizmie proces prowadzący do zwalczania bakterii będących przyczyną gruźlicy. Poziom witaminy D podwyższa się dzięki ekspozycji na słońce, jednak w okresach, gdy kontakt ze słońcem jest niewielki, należy dostarczać ją w pożywieniu.

- Dzięki akcjom edukacyjnym moglibyśmy nauczyć osoby z obszarów narażonych na gruźlicę, w jaki sposób hodować i nasłoneczniać boczniaki przez krótki czas przed ich przyrządzeniem - zauważa Keflie.

Obecnie badacze testują różne metody suszenia boczniaków, aby sprawdzić, która z nich prowadzi do największego wzrostu poziomu witaminy D.