Badania: wysokie spożycie owoców w okresie dojrzewania obniża ryzyko raka piersi Szczególnie istotne okazało się spożywanie dużych ilości jabłek, bananów i winogron Fot. PTWP

Wysokie spożycie owoców w okresie dojrzewania może być związane z niższym ryzykiem rozwoju raka sutka. Za to wysokie spożycie alkoholu w dorosłości znacząco je podnosi - to wnioski płynące z dwóch niezależnych badań opisanych w najnowszym numerze "The BMJ".

To kolejne dowody na silne powiązanie alkoholu i diety z ryzykiem zachorowania na raka piersi.

W pierwszym ze wspomnianych badań naukowcy z Harvardu podjęli się sprawdzenia, czy owoce i warzywa faktycznie - co sugerowało kilka wcześniejszych publikacji naukowych - mogą chronić przed rakiem.

Jak tłumaczą autorzy, w dotychczasowych eksperymentach oceniano głównie konsumpcję owoców i warzyw przez osoby w średnim wieku i starsze, czyli takie, u których tkanka piersi jest już w pełni ukształtowana i najbardziej podatna na wpływ czynników rakotwórczych. Nikt dotąd nie zajął się sprawdzeniem zależności pomiędzy rozwojem raka a spożyciem produktów roślinnych przez bardzo młodych ludzi.

Przez ponad 20 lat specjaliści przebadali łącznie ponad 90 tysięcy kobiet w wieku pomenopauzalnym. Uczestniczki poddawano dokładnym badaniom oraz pytano o dietę, jaką stosowały w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości.

Okazało się, że panie, które w czasie dojrzewania jadły dużo owoców (co najmniej 2,9 porcji dziennie), miały o około 25 proc. niższe (w porównaniu do osób zjadających 0,5 porcji owoców dziennie) ryzyko zachorowania na raka sutka w średnim wieku.

- Szczególnie istotne okazało się spożywanie dużych ilości jabłek, bananów i winogron w okresie dojrzewania oraz pomarańczy i kapusty w okresie wczesnej dorosłości. Te produkty najsilniej zmniejszały ryzyko wystąpienia nowotworu piersi. Nie znaleźliśmy natomiast żadnego związku między spożywaniem soków owocowych - i w czasie dojrzewania, i wczesnej dorosłości - a wspomnianym ryzykiem - mówi dr Maryam S. Farvid, jedna z autorek badania.

Naukowcy twierdzą, że uzyskane przez nich wyniki są zgodne z zaleceniami spożywania kilku porcji owoców i warzyw dziennie, jako jednego z kluczowych czynników profilaktyki przeciwnowotworowej. - Szczególnie istotny wyda się być wybór właściwej diety w okresie dojrzewania - mówią.

W drugim badaniu poświęconym rakowi piersi zespół duńskich naukowców postanowił sprawdzić wpływ zwiększonego spożycia alkoholu na ryzyko zachorowania na wspomnianą chorobę oraz na choroby serca. W oparciu o dotychczasową wiedzę szacuje się bowiem, że nadmierne spożycie napojów wysokoprocentowych jest przyczyną około 11 proc. przypadków raka piersi u kobiet w Wielkiej Brytanii.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH