Badania: wino może zapobiegać próchnicy, ale nie jest to argument... Nowe badania sugerują, że polifenole z wina zawierają substancje zapobiegające próchnicy oraz chorobom dziąseł. Fot. Archiwum

Zawarte w czerwonym winie polifenole mogą chronić jamę ustną przed szkodliwymi bakteriami - informuje “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Wyniki wcześniejszych badań sugerowały, że będące antyoksydantami polifenole między innymi obniżają ryzyko chorób serca oraz cukrzycy, ponieważ chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Pojawiły się też teorie, zgodnie z którymi ich dobroczynne działanie wynika z wpływu na "dobre" bakterie w jelicie.

Nowe badania sugerują, że polifenole z wina zawierają również substancje zapobiegające próchnicy oraz chorobom dziąseł. Naukowcy z Madrytu i Walencji porównali wpływ dwóch polifenoli występujących w czerwonym winie z ekstraktami z pestek winogron oraz czerwonego wina na szkodliwe bakterie: Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum i Streptococcus mutans. Bakterie te przywierają do zębów i dziąseł, przyczyniając się do powstawania płytki nazębnej, ubytków oraz chorób dziąseł.

Jak się okazało, zarówno polifenole z wina, jak i ekstrakty zmniejszyły zdolność bakterii do przywierania do ludzkich komórek (fibroblastów), jednak polifenole - kwas kawowy oraz kwas p-kumarowy - okazały się skuteczniejsze. Jeszcze większa skuteczność przeciwko szkodliwym bakteriom wykazywały w połączeniu ze Streptococcus dentisani - probiotycznymi bakteriami, obecnymi w jamie ustnej.

Autorzy zastrzegają, że ich odkrycie bynajmniej nie jest argumentem za piciem większych ilości czerwonego wina. Nadmierne spożycie alkoholu raczej zwiększa bowiem ryzyko chorób. Naukowcy zdają też sobie sprawę z ograniczeń własnych badań - dotyczą one wpływu na hodowane poza organizmem ludzkie komórki, symulujące tkankę dziąsła. Trzeba też ustalić, w jaki sposób hamowany jest rozwój bakterii - być może odgrywają tu rolę produkty rozpadu polifenoli.

Oprócz wina, rozmaite polifenole można znaleźć także w kawie, zielonej i czarnej herbacie, sokach owocowych, fasoli i wielu owocach.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH