Badania: węzeł rozwiązaniem na antybiotykooporność Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Badanie zawęźlonych białek to krok w kierunku nowych antybiotyków, które mogą poradzić sobie z najbardziej opornymi bakteriami. Splątany enzym obecny we wszystkich takich bakteriach analizuje Agata Perlińska z Centrum Nowych Technologii na Uniwersytecie Warszawskim.

Badaczka została wyróżniona przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej w programie stypendialnym START.

Zawęźlone liny wykorzystuje się na przykład przy wspinaczce, ponieważ dostarczają one niezbędnej asekuracji i stabilizacji. Takie struktury jak żeglarska „ósemka” znane są nie tylko w naszym makroświecie. Wytwarza je też natura. Różnorodne białka splątują się w węzły i nie jest to cecha jednego typu białek o określonej funkcji.

Naukowcy od 20 lat pracują nad opisami cząsteczek z różnymi typami węzłów w białkach. W swoich publikacjach Agata Perlińska uaktualniła klasyfikację takich węzłów. Obecnie sprawdza, jak wpływają one na funkcje białek.

Większość węzłów występuje w białkach enzymatycznych. Węzeł pokrywa się z tym miejscem w białku, które jest bardzo aktywne chemicznie. Pojawiają się więc pytania fundamentalne dla biologii strukturalnej: czy zawęźlony region pomaga białku w przeprowadzeniu reakcji? Czy ma on określoną funkcję do spełnienia?

Żeby to wyjaśnić, badaczka wzięła "pod lupę" enzym o nazwie bakteryjna metylotransferaza TrmD. Białko to ma najprostszy i najczęściej spotykany typ węzła. Jak tłumaczy stypendystka Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, węzły w tych białkach stanowią miejsce zachodzenia reakcji chemicznych. Bioinformatyk ustaliła, że poprzez mutacje w obrębie węzłów można zablokować funkcjonowanie pewnych białek.

- Badania polegały na wprowadzeniu pojedynczych mutacji w różne regiony zawęźlonego białka i obserwacji zmian, jakie dana mutacja ze sobą niesie. Mutacje w obrębie węzła spowodowały obniżenie aktywności biologicznej białka. Szczególnie intrygująca była mutacja, która powodowała zmiany w funkcjonowaniu białka, spowalniając jego aktywność - opisuje Perlińska.

Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała niedawno listę 12 opornych na leki bakterii. Nadano im wysoki priorytet, jako gatunkom wartym prowadzenia szeroko zakrojonych badań.

Wiele opisanych białek zawęźlonych pochodzi z bakterii. Enzym, którego mechanizm funkcjonowania bada wyróżniona doktorantka, jest pod tym względem szczególny. Po pierwsze - jest obecny we wszystkich 12 gatunkach bakterii wskazanych przez Światową Organizację Zdrowia. Istnieje też ludzki odpowiednik, czyli białko o tej samej funkcji, które o dziwo, u nas żadnego węzła nie ma.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.