Badania: wegetarianizm wpływa na niższe ciśnienie krwi

Z badań, które publikuje pismo JAMA Internal Medicine wynika, że dieta wegetariańska wpływa na niższe ciśnienie krwi. Ta jej cecha sprawia, że może być wykorzystywana jako element terapii u osób z nadciśnieniem tętniczym.

Naukowcy z Narodowego Centrum Mózgu i Układu Krążenia w Osace w Japonii doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu wyników siedmiu badań klinicznych oraz 32 badań tzw. obserwacyjnych. Łącznie udział w nich wzięło blisko 22 tys. osób (311 w badaniach klinicznych i 21 tys. 604 osoby w badaniach obserwacyjnych). 

W badaniach klinicznych stosowanie diety wegetariańskiej wiązało się z redukcją ciśnienia tętniczego - średnio o 4,8 mm Hg ciśnienia skurczowego i o 2,2 mm Hg ciśnienia rozkurczowego - w porównaniu do diety zawierającej mięso.

W badaniach obserwacyjnych osoby będące na diecie wegetariańskiej miały niższe skurczowe ciśnienie krwi średnio o 6,9 mm Hg oraz niższe rozkurczowe ciśnienie krwi średnio o 4,7 mm Hg w porównaniu z tymi, które jadły też mięso. 

Zdaniem autorów pracy wyniki ich analizy oznaczają, że dieta wegetariańska może być wykorzystywana jako niefarmakologiczny sposób redukowania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym lub nim zagrożonych. - Potrzebne są jednak dalsze badania, które wyjaśnią m.in., jaki rodzaj diety wegetariańskiej najskuteczniej obniża ciśnienie krwi - zaznaczają naukowcy. 

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC) oraz Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego podają w swoich najnowszych wytycznych z 2013 r., że nadciśnienie tętnicze rozpoznaje się, gdy ciśnienie skurczowe wynosi 140 mm Hg lub więcej, a ciśnienie rozkurczowe jest równe lub wyższe 90 mm Hg. Gdy wartości te wynoszą odpowiednio 130-139 mm Hg i 85-89 mm Hg mówimy o ciśnieniu wysokim prawidłowym. Za optymalne uznawane jest ciśnienie skurczowe niższe niż 120 mm Hg, a rozkurczowe niższe niż 80 mm Hg. 

Nadciśnienie tętnicze jest uważane za jeden z najważniejszych czynników ryzyka udaru mózgu, zawału serca i zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych. 

American Heart Association podaje, że obniżenie ciśnienia skurczowego o 10 mm Hg lub rozkurczowego o 5 mm Hg zmniejsza u osoby w średnim wieku o 50-60 proc. ryzyko zgonu z powodu udaru mózgu i o 40-50 proc. ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej serca (w tym zawału). 

Ważny wpływ na rozwój nadciśnienia tętniczego ma styl życia, w tym brak aktywności fizycznej, nadużywanie alkoholu, a także nadwaga i otyłość oraz zbyt kaloryczna dieta uboga w warzywa i owoce, a zawierająca zbyt duże ilości nasyconych tłuszczów, cukrów prostych i soli. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH