Badania: w chorobie należy karmić wirusy, ale głodzić bakterie Naukowcy zaobserwowali, że śmierć zwierząt była spowodowana spożywaniem karmy zawierającej glukozę Fot. Archiwum

Jedzenie pomaga wyzdrowieć myszom z infekcją wirusową, ale uniemożliwia powrót do zdrowia gryzoniom z infekcją bakteryjną - czytamy na łamach czasopisma Cell.

- Anoreksja, czyli jadłowstręt, towarzyszy podczas choroby wielu ludziom oraz zwierzętom. Wyniki naszego badania pokazują, że przy niektórych infekcjach jest to korzystne dla organizmu, ale przy innych już nie - wskazują naukowcy z Uniwersytetu Yale (USA), którzy podjęli się sprawdzenia wpływu jedzenia na przebieg infekcji o podłożu bakteryjnym lub wirusowym.

W trakcie eksperymentów badacze zakażali myszy bakterią Listeria monocytogenes, wywołującą groźne zatrucie pokarmowe, lub wirusem grypy A/WSN/33. Zgodnie z przewidywaniami, na skutek infekcji zwierzęta traciły apetyt. Części z nich pozwalano obyć się bez jedzenia, jednak pozostałe karmiono przymusowo.

Okazało się, że gryzonie z infekcją bakteryjną, które powstrzymywały się od jedzenia, mogły liczyć na wyzdrowienie. Te, które przyjmowały pokarmy - zdechły.

Naukowcy zaobserwowali, że śmierć zwierząt była spowodowana spożywaniem karmy zawierającej glukozę. Po podaniu związku 2-DG (2-deoksy-D-glukoza) blokującego metabolizm glukozy, myszy, pomimo przyjmowania pokarmów, pozostawały przy życiu.

Odwrotnie reagowały gryzonie z infekcją wirusową. Myszy zakażone wirusem A/WSN/33 wracały do zdrowia, gdy jadły. Jednak, gdy powstrzymywały się od jedzenia lub otrzymywały 2-DG, nie miały szans na przeżycie.

- Niemal wszystko, co wiemy o infekcjach, bazuje na badaniach dotyczących odpowiedzi układu immunologicznego na atak patogenów, ale nie to jest nasza jedyna droga obrony. Czasem nasz organizm stara się zaadaptować do sytuacji w taki sposób, by mikroorganizmy nie wyrządzały mu szkody. Nasze badanie pokazuje, że można manipulować zdolnością do przetrwania infekcji bez bezpośredniego oddziaływania na patogeny - mówi Ruslan Medzhitov, współautor projektu (DOI: 10.1016/j.cell.2016.07.026).

W najbliższym czasie naukowcy zamierzają kontynuować badania nad preferencjami jedzeniowymi podczas choroby, a także sprawdzić, jak na przebieg infekcji wpływają zmiany w schemacie snu.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH