Mężczyźni, którzy spożywają dużo czerwonego przetworzonego mięsa są w większym stopniu narażeni na raka prostaty - potwierdzają zakrojone na szeroką skalę badania, które zostały opublikowane w American Journal of Epidemiology.

Amerykańscy naukowcy z National Cancer Institute informują, że u mężczyzn, którzy konsumowali największe ilości czerwonego mięsa (przede wszystkim wołowiny i wieprzowiny) ryzyko raka prostaty było o 12 proc. większe niż u tych, którzy spożywali go najmniej. Najbardziej niebezpieczne okazało się mięso grillowane.

Przez dziewięć lat naukowcy obserwowali 175 343 mężczyzn w wieku od 50 do 71 lat, którzy wypełniali kwestionariusze dotyczące diety. Określali w nich m.in. ile i jakiego rodzaju mięso spożywali, a także, w jaki sposób je przyrządzali. Dzięki temu naukowcy mogli w każdym przypadku określić ilość pochłanianych związków, które mogą sprzyjać rozwojowi raka.

W ciągu dziewięciu lat obserwacji na raka prostaty zachorowało 10 313 uczestników, a w 419 przypadkach choroba doprowadziła do zgonu.

Dotychczasowe badania przynosiły zmienne rezultaty, dlatego wielu ekspertów odnosi się do tych wyników sceptyczne. Przyznają oni jednak, że potwierdza to tezę, iż mięso przyrządzane w wysokiej temperaturze ma szczególny związek z rozwojem raka, gdyż powstają wówczas m.in. policykliczne węglowodory aromatyczne i aminy heterocykliczne, które, jak dowiodły badania na zwierzętach, prowadzą do zmian nowotworowych.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH