Badania: tłuszcze trans zwiększają ryzyko choroby wieńcowej?

Kanadyjscy badacze twierdzą, iż dieta bogata w tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, ma związek z wyższym o 20-30 proc. ryzykiem zgonu i wyższym ryzykiem choroby wieńcowej.

Tłuszcze nasycone, obecne w mięsie i innych produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w tłuszczach roślinnych, zwiększają ryzyko choroby serca, udarów mózgu czy cukrzycy typu 2.

Zdaniem badaczy nienasycone tłuszcze trans są tłuszczami najbardziej szkodliwymi dla zdrowia, a ich spożycie powinno być ograniczone do minimum. Są to tłuszcze spożywcze, które uzyskuje się w wyniku utwardzania olejów roślinnych. Występują w margarynach twardych stosowanych w produkcji chipsów, ciastek i innej żywności typu fast food.

Naukowcy z McMaster University w Hamilton przeanalizowali wyniki 50 badań obserwacyjnych. Analiza nie wykazała większego związku między spożywaniem większych ilości tłuszczów nasyconych a śmiertelnością z różnych przyczyn oraz chorobami układu krążenia.

Badacze podkreślają jednak, że nie można wykluczyć, iż dieta bogata w tłuszcze nasycone nie zwiększa ryzyka choroby wieńcowej.

Więcej: www.tech.money.pl

 

 

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH