Badania: te szczepy bakterii odpowiadają za tycie? Badacze uważają, że wszelkie porady żywieniowe powinny być poprzedzone badaniami laboratoryjnymi próbek kału na obecność tych dwóch szczepów bakterii Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Zespół biochemików z Weizsman Institute of Science w Rehovot w Izraelu, pod kierownictwem Erana Elinava i Erana Segala wnioskuje na podstawie wyników swoich badań, że za skłonność do tycia odpowiadają dwa szczepy bakterii bytujących w jelitach.

Uczeni przeprowadzili na grupie 20 osób badania dotyczące reakcji organizmu na spożywanie różnych rodzajów pieczywa: chleba białego, na zakwasie i pełnoziarnistego. Uczestnicy eksperymentu spożywali różne gatunki pieczywa przez tydzień. W tym czasie sprawdzano ich poziom glukozy we krwi oraz inne parametry zdrowotne - informuje Rzeczpospolita.

Badania wykazały, że zarówno w grupie osób, które spożywały chleb na zakwasie, jak i w grupie jedzących wyłącznie pieczywo pełnoziarniste nie występują zmiany poziomu cukru we krwi. Ale kiedy naukowcy zaczęli badać każdą osobę indywidualnie, pojawił się inny wzorzec. Poziom cukru we krwi u niektórych osób wzrósł znacznie bardziej po zjedzeniu białego chleba w porównaniu z chlebem na zakwasie. Dla innych było odwrotnie.

Wówczas uczeni postawili hipotezę, że te reakcje nie są zależne od gatunku pieczywa, ale od innego czynnika związanego z metabolizmem badanych. Przeanalizowano więc zawartość drobnoustrojów w próbkach kału uczestników badania. Okazało się, że za wzrost poziomu cukru we krwi są odpowiedzialne dwa szczepy bakterii: Coprobacter fastidiosus i Lachnospiraceae 3146FAA.

Badacze nie wiedzą jeszcze, w jaki sposób bakterie zmieniają stężenie glukozy we krwi, ale podkreślają, że wyniki tych badań dowodzą, że wszelkie porady żywieniowe powinny być poprzedzone badaniami laboratoryjnymi próbek kału na obecność tych dwóch szczepów bakterii. Dopiero na podstawie uzyskanych wyników można ustalić skuteczną, spersonalizowaną dietę indywidualnie dobraną dla pacjenta.

Więcej: www.rp.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH