Badania: substancja z mleka krowiego niszczy komórki raka żołądka

Substancja obecna w mleku krowim niszczy ludzkie komórki raka żołądka hodowane w laboratorium - wynika z badań naukowców z Tajwanu, które publikuje pismo Journal of Dairy Science. Zdaniem autorów artykułu rodzi to nadzieję na zastosowanie jej w przyszłości w leczeniu pacjentów cierpiących na ten nowotwór złośliwy.

- Rak żołądka jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów z powodu nowotworów złośliwych na świecie, a zwłaszcza w krajach Azji - przypomina współautor pracy dr Wei-Jung Chen z Narodowego Uniwersytetu w Ilan w Tajwanie.

Według niego obecnie podstawowymi opcjami terapeutycznymi dla pacjentów z tym nowotworem są operacja chirurgiczna oraz chemioterapia, które dają dobre efekty jedynie wówczas, gdy choroba jest zdiagnozowana na wczesnym etapie rozwoju. - Dlatego ciągle potrzebujemy nowych terapii, które poprawią prognozy pacjentów - zaznacza Chen.

Jego zespół oceniał przeciwnowotworowe działanie trzech fragmentów peptydu laktoferycyna B obecnego w mleku krowim. Okazało się, że jeden z fragmentów określany jako LFcinB25 w sposób wprost proporcjonalny do dawki i upływu czasu zabijał ludzkie komórki raka żołądka (a dokładnie jednego z jego typów - gruczolakoraka) hodowane w laboratorium.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH