rp.pl/Rynek Zdrowia | 18-07-2017 16:04

Badania: spożywane produkty wpływają bezpośrednio na podejmowane decyzje

Dieta bogata w węglowodany i cukry sprzyja zachowaniom negatywnym - odkryli naukowcy niemieccy. Wiadomość o tym zamieściło pismo PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

Badania: spożywane produkty wpływają bezpośrednio na podejmowane decyzje. Fot. Archiwum

W eksperymencie wzięło udział 87 ochotników, podzielonych na dwie grupy. Pierwszej serwowano śniadanie bogate w węglowodany, cukry, natomiast ubogie w białko. Druga grupę częstowano obficie białkiem i skąpo węglowodanami, cukrami.

Po śniadaniu uczestnicy eksperymentu przystąpili do gry "Ultimatum". Polega ona na tym, że grający dysponuje pewną sumą pieniędzy, którą może się podzielić z drugim graczem. Ten drugi może propozycję zaakceptować, lub odrzucić, ale w przypadku odrzucenia, żaden z tych dwóch grających nie otrzymuje pieniędzy.

Okazało się, że po zjedzeniu śniadania obfitującego w węglowodany, w cukry, dwa razy częściej dochodziło do odmowy zaakceptowania przedstawianych propozycji w czasie gry, niż po śniadaniu bogatym w białko. W psychologii takie postępowanie nazywane jest "zachowaniem karzącym".

Takie zachowanie spowodowane jest modyfikacją biochemii mózgu. Między spożyciem śniadania bogatego w węglowodany, cukry - a grą, wzrasta ilość tryptofanu we krwi. Należy on do aminokwasów niezbędnych i nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka, musi być dostarczany z pożywieniem. Tryptofan jest neuroprzekaźnikiem, odpowiada między innymi za wzrost agresywności. To kolejny powód, odkryty przez naukowców, aby minimalizować w diecie ilość cukrów.

Produkty, jakie ludzie spożywają, wpływają bezpośrednio na ich decyzje podejmowane każdego dnia.

Czytaj: www.rp.pl