Badania: słodzone napoje zwiększają ryzyko choroby Alzheimera?

Australijscy badacze ostrzegają, że nadmierne spożycie słodzonych napojów przyczyniać się może nie tylko do plagi otyłości i zwiększa ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2, ale może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera.

Doniesienia Australijczyków cytuje na swych stronach internetowych New Scientist. Wynika z nich, że nadmiar słodzonych napojów może prowadzić w mózgu szczurów do zmian zwiększających ryzyko nowotworów i choroby Alzheimera. Badania pokazują, że napoje te zakłócają działanie około 20 procent białek wytwarzanych w rejonie mózgu odpowiedzialnym za podejmowanie decyzji.

Wyniki badań wskazują, że cukry mogą modyfikować procesy biologiczne istotne dla powstawania schorzeń neurologicznych w znacznie większym stopniu, niż przypuszczano. I chociaż na razie nie ma potwierdzenia, że te zmiany faktycznie prowadzą do zachorowań, to należy je odbierać jako ostrzeżenie, że trzeba dokładniej się tym powiązaniom przyjrzeć.

Więcej: www.rmf24.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH