Badania: słabsze odczuwanie smaku sprzyja otyłości Osoby z zaburzeniami zmysłu smaku używają większych ilości cukru, co przekłada się na wzrost wagi Fot. Archiwum

Osoby z ograniczoną zdolnością do odczuwania smaku wybierają słodsze i bardziej kaloryczne pokarmy, co przekłada się na ich większą skłonność do otyłości - dowodzą naukowcy z Cornell University (USA).

- Odkryliśmy, że im bardziej osłabiona jest zdolność odczuwania smaku słodkiego, tym bogatsze w cukier pokarmy wybieramy - mówi prof. Robin Dando, ekspert ds. żywienia na Cornell University w stanie Nowy Jork.

Wyniki badania zostały opublikowane na łamach pisma "Appetite".

Dietetycy, naukowcy i lekarze już dawno podejrzewali, że istnieje związek pomiędzy zmniejszoną wrażliwością na smaki a otyłością. Jednak nikt dotąd nie sprawdził, czy upośledzenie zmysłu smaku wpływa na apetyt i rodzaj przyjmowanych pokarmów.

Zespół pod kierunkiem prof. Dando postanowił to zbadać. W tym celu naukowcy "wyciszyli" kubki smakowe (odwracalnie i tymczasowo) uczestników badania, a następnie podawali im do spożycia próbki pokarmów o różnych stężeniach cukru.

W celu "uśpienia" zmysłu smaku uczestnicy wypijali napar z zioła Gymnema sylvestre, który ma zdolność do czasowego blokowania receptorów odpowiedzialnych za odczuwanie smaku słodkiego. Wcześniej podzielono ich na kilka grup, z których każda spożywała napar o różnym stężeniu zioła.

W kolejnym etapie eksperymentu podawano im produkty o różnych stężeniach cukru oraz mdłe koktajle, które mieli sobie dosłodzić według uznania.

Okazało się, że osoby, u których doszło do upośledzenia smaku, zaczęły preferować wyższe stężenia cukru, niż pozostali.

- Tymczasem niektóre badania wskazują, że otyłość może powodować obniżenie postrzeganej intensywności smaków. Jeśli więc u osoby z nadwagą lub otyłej dojdzie dodatkowo do pogorszenia zmysłu smaku, to, zgodnie z uzyskanymi przez nas wynikami, może ona zacząć szukać bardziej intensywnych bodźców, aby osiągnąć satysfakcję. Inaczej mówiąc: zacznie słodzić więcej - wyjaśnia prof. Dando.

- To może wpłynąć na jej nawyki żywieniowe, które w efekcie mogą doprowadzić do jeszcze większych problemów z wagą - dodaje. 

Jak wykazało badanie, w przypadku popularnych, słodkich napojów bezalkoholowych osoby z 20-procentowym upośledzeniem zdolności odczuwania smaku słodkiego potrzebowały dodatkowej łyżeczki cukru w celu osiągnięcia optymalnego poziomu słodyczy.

- Biorąc pod uwagę otrzymane przez nas wyniki należy stwierdzić, że zaburzenia smaków są ważnym czynnikiem rozwoju otyłości oraz jej zapobiegania - podsumowuje Dando.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.