Badania: pomidory chronią nie tylko przed zawałem?

Jak podają naukowcy z Tufts University w Boston, spożywanie pomidorów skutecznie chroni przed chorobami serca i zawałem. Badacze sprawdzili, jak silne jest ich działanie.

Okazuje się, że osoby, które przez 11 lat miały w swojej diecie pomidory, są aż o 26 proc. mniej zagrożone schorzeniami serca. Niestety, wspomniana dieta nie miała wpływu na zmniejszenie ryzyka udaru - informuje dziennik.pl za Daily Mail, omawiającym publikację w British Journal of Nutrition.

Naukowcy przeanalizowali dane setek osób biorących udział w wieloletnim projekcie Framingham Offspring Study. Wolontariusze prowadzili dzienniczki żywienia, w których przede wszystkim uwzględniali spożycie pomidorów. Uczestnicy projektu byli także poddawani badaniom sprawdzającym kondycję serca.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH