Badania: orzechy włoskie mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 Orzechy włoskie są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym roślinnych kwasów omega 3. Fot. PTWP

Osoby spożywające orzechy włoskie niemal o połowę rzadziej chorują na cukrzycę typu 2 - wynika z amerykańskiego badania NHANES, którego rezultaty opublikowano w sieci.

Naukowcy z University of California w Los Angeles (UCLA) oparli się na badaniu National Health and Nutrition Examination Survey(NHANES), obejmującym 34 121 dorosłych Amerykanów w wieku od 18 do 85 lat.

Jak wynika z analizy danych, spożywanie orzechów może zmniejszać nawet niemal o połowę ryzyko rozwinięcia się cukrzycy typu 2 w porównaniu z dorosłymi, którzy nie jedzą orzechów. Było to zjawisko niezależne od wieku, płci, rasy, wykształcenia BMI oraz poziomu aktywności fizycznej.

Typowe spożycie w "orzechowej" grupie wynosiło 1,5 łyżki stołowej dziennie, natomiast spożycie dwa razy wyższe (3 łyżki stołowe) wiązało się właśnie z występowaniem cukrzycy rzadszym o 47 proc.

Badacze nie analizowali wpływu spożycia orzechów w ilościach większych niż 3 łyżki stołowe.

Wcześniejsze badania wskazywały, że jedzenie orzechów sprzyja sprawności umysłowej i chroni przed chorobami układu krążenia. Są one bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym roślinnych kwasów omega 3.

Autorzy zwracają uwagę na ograniczenia pracy - nie jest na przykład pewne, w jakim stopniu zgłaszane przez uczestników spożycie utrzymywało się w dłuższej perspektywie, zaś przekrojowy charakter badania sprawia, że nie da się ustalić, czy zachodzi zależność między przyczyna a skutkiem.

Badania finansowała propagująca spożycie orzechów włoskich California Walnut Commission (CWC).

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.