Badania: ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych nie zmniejsza ryzyka miażdżycy?

Ograniczenie spożycia tzw. nasyconych kwasów tłuszczowych miało zmniejszać poziom ryzyko miażdżycy, a co za tym idzie udarów i zawałów serca. Sporo w tym przesady - uważają specjaliści z Uniwersytetu Cambridge.

Jak podaje Rzeczpospolita, choć co pewien czas pojawiały się sygnały, że spożywanie różnych produktów tych dwóch kategorii nie ma zasadniczego wpływu na ryzyko zachorowania, kardiolodzy przekonywali, że zmiana nawyków żywieniowych jest niezbędna aby zminimalizować ryzyko. Wyniki analiz specjalistów z Uniwersytetu Cambridge sugerują co innego.

Opublikowany w Annals of Internal Medicine raport opiera się na wynikach 72 badań, w których wzięło łącznie udział 600 tys. osób z 18 krajów. To tak zwana metaanaliza, czyli badanie podsumowujące rezultaty innych badań. Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge oceniali na ich podstawie wpływ spożywania różnych kwasów tłuszczowych na ogólne ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. I okazało się, że dostępne obecnie naukowe dane nie wskazują wcale, że ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych zapobiega chorobom serca. Nie ma też dowodów na to, że spożycie kwasów wielonienasyconych to ryzyko zmniejsza.

Więcej: www.rp.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH