Badania: nowe podejście do alergii u dzieci Badania: nowe podejście do alergii u dzieci. Fot. Flickr/Todd Wickersty (CC BY-SA 2.0)

Najnowsze badania wykazały, że gdy dzieci jedzą niektóre produkty bardzo wcześnie w swoim życiu, są mniej narażone na rozwój związanych z nimi alergii. Opracowanie na ten temat opublikowano w czasopiśmie "Journal of the American Medical Association" (JAMA).

Do tej pory uważano, że najlepiej trzymać dzieci z daleka od produktów, które mogą uczulać. Zalecało się niepodawanie ich aż do osiągnięcia przez dzieci pierwszego roku życia lub do czasu, gdy będą jeszcze starsze.

Autorzy najnowszego opracowania przyjrzeli się wszystkim istniejącym badaniom na ten temat. Najnowsze dowody wykazały, że wcześniejsze wprowadzenie potencjalnie uczulających pokarmów jest lepsze i zapobiega późniejszemu rozwojowi alergii pokarmowych. Podejście, które królowało jeszcze ponad 15 lat temu, obecnie zostało zmienione.

Badacze znaleźli "umiarkowanie pewne" dowody na to, że np. wprowadzenie orzeszków ziemnych pomiędzy 4. a 11. miesiącem życia jest związane ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia alergii na orzechy. Podobne wyniki uzyskano w przypadku jajek. Wprowadzenie innych produktów, takich jak np. ryby, które także są uznawane za alergen, także zmniejszało ryzyko wystąpienia alergii.

Według najnowszego opracowania, wczesne wprowadzanie alergizujących pokarmów nie wydaje się mieć znaczenia dla osób z chorobami autoimmunologicznymi.

Czytaj: www.tvn24.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH