Badania: niektóre składniki odżywcze mogą łagodzić objawy psychozy FOT. Fotolia; zdjęcie ilustacyjne

Niektóre składniki odżywcze zawarte w codziennym jadłospisie mogą zmniejszać wczesne objawy psychozy - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Early Intervention in Psychiatry".

Naukowcy z University of Western Sydney porównywali wyniki ośmiu niezależnych badań klinicznych nad zastosowaniem suplementacji u młodych pacjentów z zaburzeniami psychotycznymi, takimi jak schizofrenia. W badaniach wzięło udział łącznie 457 osób.

Okazało się, że dostarczanie odpowiednich ilości niektórych składników odżywczych może wspomagać standardowe leczenie i dodatkowo łagodzić objawy.

Badania przeprowadzone w Melbourne wśród 121 młodych pacjentów cierpiących na psychozę wykazały, że spożywanie 4 gramów tauryny dziennie spowodowało zredukowanie objawów psychotycznych w ciągu 12 tygodni. Tauryna, czyli kwas 2-aminoetanosulfonowy, zawarta jest m.in. w mięsie indyka i owocach morza.

Zdaniem badaczy skuteczne mogą być także niektóre przeciwutleniacze, jak N-acetyl cysteina czy witamina C, zwłaszcza u pacjentów z wysokim poziomem stresu oksydacyjnego.

Nie zaobserwowano z kolei wpływu kwasów omega 3 na zmniejszenie objawów psychotycznych, choć oddziaływały one pozytywnie na ogólne zdrowie mózgu pacjentów.

Naukowcy zamierzają połączyć wszystkie korzystnie działające składniki w jeden suplement i przetestować jego działanie podczas kolejnych badań klinicznych u osób cierpiących na zaburzenia psychotyczne.

Więcej informacji: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/eip.12544

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH