Badania: niedobór witaminy B u matki zwiększa ryzyko cukrzycy u dziecka FOT. Archiwum RZ; zdjęcie ilustracyjne

Niedobór witaminy B12 u ciężarnej może predysponować dziecko do wystąpienia problemów metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2 - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z University of Warwick (Wielka Brytania) i zaprezentowanego podczas dorocznej konferencji Society for Endocrinology w Brighton.

Odkrycie to może, zdaniem autorów - sprzyjać wprowadzeniu zmian w aktualnych wytycznych dotyczących dawkowania witaminy B12 u kobiet w ciąży, czy to poprzez przyjmowanie suplementów, czy też "ulepszenie" pod tym kątem codziennej diety.

Witamina B12 występuje naturalnie w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym - w rybach, mięsie, drobiu, jajach i mleku. Na jej niedobór najbardziej narażone są więc osoby na diecie wegańskiej.

- Już wcześniejsze badania wykazały, że matki z niskim poziomem witaminy B12 miały wyższy wskaźnik BMI i częściej rodziły dzieci z niską masą urodzeniową oraz z wysokim poziomem cholesterolu. Dzieci te miały także wyższą odporność na insulinę, a jest to ważny czynnik ryzyka cukrzycy typu 2 - przypominają autorzy pracy.

W swoim najnowszym badaniu zespół dr. Ponusammy'ego Saravanan'a postawił hipotezę, że zmiany związane z niedoborem witaminy B12 mogą być skutkiem nieprawidłowego poziomu leptyny w organizmie.

Leptyna to tzw. hormon sytości, który hamuje apetyt, wywołując uczucie pełności po posiłku. Wytwarzana jest przez komórki tłuszczowe i odgrywa ważną rolę w regulacji pobierania pokarmu i gospodarki energetycznej organizmu. Zaburzenia wytwarzania tego hormonu często prowadzą do nadwagi i otyłości.

Udowodniono, że u osób otyłych poziom leptyny jest stale podwyższony, co może w efekcie powodować oporność na tę substancję, przejadanie się, zwiększone ryzyka oporności na insulinę i ostatecznie - cukrzycę typu 2.

Teraz naukowcy z Warwick odkryli, że u noworodków matek, które w czasie ciąży miały niedobory witaminy B12, występują wyższe niż normalnie stężenia leptyny. Sugeruje to, że niedobór witaminy B12 u matki niekorzystnie przeprogramowuje gen leptyny u płodu, wpływając tym samym na zmianę stężenia tego hormonu w czasie rozwoju dziecka.

- Substancje odżywcze dostarczane przez matkę poprzez łożysko mogą trwale zaprogramować zdrowie dziecka - mówi dr Ponusammy Saravanan. 

- Wiemy, że dzieci kobiet, które są niedożywione lub odwrotnie - mają nadwagę czy otyłość - są narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy typu 2. Wiemy również, że niedobór witaminy B12 u ciężarnej może wpływać na metabolizm tłuszczów, przez co także przyczynia się do zwiększenia tego ryzyka u dziecka. Dlatego właśnie nasza uwaga skupiła się na leptynie, jako głównym podejrzanym - tłumaczy badacz.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH