Badania nie potwierdzają, że spożywanie łożyska przynosi korzyści zdrowotne Według badaczy nie ma dowodów na korzyści płynące ze spożywania łożyska

Nie ma żadnego dowodu na to, by jedzenie łożyska, czy to gotowanego czy w formie tabletek, było korzystne dla zdrowia kobiet - wskazują amerykańscy naukowcy. Dodają, że przekonanie, iż łożysko zawiera substancje korzystnie wpływające na zdrowie kobiety, jest wymysłem mediów i blogerów.

Wokół kobiecego łożyska powstało wiele mitów. Jedne głoszą, że spożywanie łożyska redukuje ból po porodzie, podnosi poziom energii, korzystnie wpływa na laktację i formowanie więzi między dzieckiem i matką. Inne z kolei podkreślają, że jedzenie łożyska pomaga uzupełnić poziom żelaza w organizmie - informuje focus.pl

Autorzy badań podkreślają jednak, że opisywane korzyści są efektem subiektywnych doznań, natomiast nie potwierdzają ich badania naukowe.

Łożysko działa jak filtr, który absorbuje i chroni rozwijający się płód przed toksynami i zanieczyszczeniami. Gdy dziecko się urodzi, bakterie i wirusy mogą dalej pozostawać w tkankach łożyska - podkreślają naukowcy.

Więcej: www.focus.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH