Badania: metformina i tyroksyna w walce z alkoholowym zespołem płodowym Jeśli leki okażą się skuteczne podczas badań klinicznych, możliwa będzie pomoc noworodkom, których matki spożywały w ciąży alkohol Fot. Fotolia (zdjęcie ilustracyjne)

Naukowcom udało się zapobiec rozwojowi problemów z uczeniem się i zapamiętywaniem u młodych szczurów, które w okresie prenatalnym doświadczyły ekspozycji na działanie alkoholu. Rezultat ten osiągnięto dzięki zastosowaniu dwóch leków: metforminy i tyroksyny - informuje pismo "Molecular Psychiatry".

Badacze z Northwestern University w Illinois (USA) wykazali, że szkody wyrządzone przez alkohol w okresie prenatalnym można naprawić. Ich wnioski mogą doprowadzić do opracowania leku na alkoholowy zespół płodowy.

Potomstwu myszy, które w okresie prenatalnym narażone było na działanie alkoholu, podawano tyroksynę, hormon produkowany przez tarczycę, którego niedobór występuje zarówno u kobiet spożywających alkohol w ciąży, jak i ich potomstwa. Drugiej grupie podano metforminę, lek przeciwcukrzycowy, obniżający poziom cukru we krwi (który w przypadku osób regularnie spożywających alkohol jest wyższy). Leki podawano szczurom przez dziesięć dni począwszy od pierwszego dnia po narodzinach.

Gdy gryzonie dorosły, naukowcy zbadali ich pamięć w porównaniu ze szczurami, które doświadczyły w życiu płodowym ekspozycji na alkohol, ale nie otrzymywały leków. Okazało się, że zarówno zwierzęta, którym podano tyroksynę, jak i te, którym podano metforminę radziły sobie podczas testów sprawdzających pamięć lepiej w porównaniu z grupą, której nie poddano kuracji.

Spożywanie alkoholu obniża poziom tyroksyny, a zwiększa poziom glukozy - zarówno u ciężarnych szczurów, jak i u ludzi. Te zmiany stwarzają ryzyko dla prawidłowego rozwoju mózgu potomstwa i przyczyniają się do problemów z uczeniem się i zapamiętywaniem. Dzieci, które rodzą się z bardzo niskim poziomem tyroksyny często mają zaburzenia neurorozwojowe. Na rozwijający się mózg negatywny wpływ ma także zbyt wysoki poziom glukozy, choć nie jest jeszcze dokładnie wiadomo dlaczego - tłumaczy autorka badań dr Eva Redei.

Naukowcy przyjrzeli się bliżej mechanizmowi działania obu leków, które na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą wiele wspólnego. Odkryli wówczas, że regulują one pracę genów kontrolujących ekspresję enzymu o nazwie DNA-metylotransferaza 1. Enzym ten pełni kluczową rolę w rozwoju mózgu poprzez metylację DNA.

Kobiety spożywające w okresie ciąży alkohol zwiększają ryzyko rozwoju u dziecka zaburzeń uczenia się i zapamiętywania, problemów z zachowaniem, depresji, niskiego ilorazu inteligencji, chorób układu sercowo-naczyniowego i innych problemów zdrowotnych. - Jeśli leki okażą się skuteczne podczas badań klinicznych, możliwa będzie pomoc takim noworodkom - podkreśla dr Redei.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH