Badania: masło, tłuste sery i śmietana chronią przed udarem? Nikt nie spodziewał się tego, że szkodliwe może okazać się zbyt małe spożycie tłuszczów nasyconych Fot. Fotolia (zdjęcie ilustracyjne)

Wrocławscy lekarze i naukowcy wraz z naukowcami z Kanady i innych krajów (łącznie z 25 państw) w ramach badania PURE (Population Urban Rural Epidemiological Study) badają nawyki żywieniowe 135 tys. ludzi na całym świecie. Wyniki zaskakują.

W badaniu wzięto po lupę nawyki żywieniowe 2 tys. osób we Wrocławiu i jego okolicach - informuje Gazeta Wrocławska.

Że tłuszcze nienasycone są zdrowie, wiadomo nie od dziś, ale nikt nie spodziewał się tego, że szkodliwe może okazać się zbyt małe spożycie tłuszczów nasyconych.

Rekomendacja WHO mówi o tym, że ilość kalorii z nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinna przekraczać 10 proc. spożywanych dziennie kalorii. Z wrocławskich badań wynika natomiast, że jeżeli kalorii z kwasów nasyconych zjemy mniej niż 10 proc., śmiertelność wzrasta.

Wcześniej nie stwierdzono w dużych badaniach negatywnych efektów diety ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe. Jakby tego było mało, większe spożycie kwasów nasyconych znajdujących się w maśle, tłustym mleku czy śmietanie wydaje się mieć działanie ochronne, np. przed udarem.

Więcej: www.gazetawroclawska.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH