Badania: makaron nie tuczy Jedzenie makaronu nie skutkuje przybieraniem na wadze Fot. Archiwum

Wbrew powszechnemu mniemaniu, jedzenie makaronu nie skutkuje  przybieraniem na wadze - informują naukowcy ze Śródziemnomorskiego Instytutu Neurologicznego we Włoszech.

Badacze z Wydziału Epidemiologii Instytutu Neuromed w Pozzilli (Włochy) ustalili, że spożywanie makaronu - podstawowego składnika diety śródziemnomorskiej - koreluje z mniejszym ryzykiem wystąpienia otyłości oraz otyłości brzusznej.

W badaniu opublikowanym na łamach "Nutrition and Diabetes" wzięło udział 23 tys. osób, które udostępniały dane na temat swoich nawyków żywieniowych i wymiarów ciała.

Analizy pokazały, że osoby, które nie powstrzymywały się od konsumpcji makaronu, miały lepsze wskaźniki masy ciała, mniejszy obwód w talii i korzystniejszy stosunek obwodu talii do obwodu bioder niż pozostali badani.

 - W powszechnej opinii makaron uchodzi za pokarm niesprzyjający utracie wagi, dlatego niektórzy całkowicie eliminują go ze swoich posiłków. W świetle naszego badania możemy stwierdzić, że nie jest to właściwa decyzja - mówi jedna z badaczek, Licia Iacoviello.

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH