Badania: kawa zmniejsza ryzyko marskości wątroby FOT. Archiwum RZ

Regularne picie kawy chroni wątrobę przed toksycznym działaniem alkoholu, ograniczając przy tym ryzyko marskości o 44 proc. - twierdzą naukowcy z University of Southampton w Wielkiej Brytanii.

Ich zdaniem ochronny wpływ kawy na wątrobę jest porównywalny ze skutecznością niektórych leków stosowanych w profilaktyce chorób tego narządu.

Uczeni określili też, jaka ilość kawy jest dla wątroby najlepsza. O swoich wnioskach poinformowali na łamach "Pharmacology and Therapeutics", pisze o nich również dailymail.co.uk - informuje serwis onet.pl.

Wnioski dotyczące dobroczynnego wpływu kawy na kondycję wątroby osób nadużywających alkoholu naukowcy wysnuli na podstawie dziewięciu wieloletnich badań. Wzięło w nich udział ok. pół miliona osób z sześciu krajów.

Po analizie danych w nich zawartych okazało się, że u ludzi nadużywających alkoholu, ale pijących dwie filiżanki kawy dziennie, rzadziej rozwijała się marskość - choroba, która powoduje nieodwracalne zmiany w wątrobie, uniemożliwiając działanie tego narządu.

Skąd takie działanie kawy? Naukowcy podejrzewają, że to zasługa aktywnych biologicznie związków , a zidentyfikowano ich w kawie ok. tysiąca, w tym najbardziej nam znaną kofeinę, ale też kwas chlorogenowy czy kafestol.

Substancje te najprawdopodobniej chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, utrzymując zdolność organizmu do usuwania wolnych rodników - związków, które uszkadzają tkanki organów wewnętrznych.

Więcej: onet.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH