Badania: jedzenie ryb poprawia sen i inteligencję dzieci Fot. archiwum

Konsumpcja ryb sprzyja osiąganiu wyższych wyników na skali inteligencji przez dzieci w wieku szkolnym. Efekt ten związany jest prawdopodobnie z lepszą jakością snu - twierdzą badacze z Uniwersytetu Pensylwanii (USA).

Naukowcy ustalili, że maluchy w wieku 9-11 lat, które spożywają ryby co najmniej raz w tygodniu, szybciej zasypiają, rzadziej budzą się w nocy i są mniej zmęczone w ciągu dnia, niż dzieci, w których diecie ryby nie goszczą zbyt często. Ponadto dzieci konsumujące ryby uzyskują przeciętnie o około 4 punkty więcej w testach mierzących inteligencję.

Chociaż związki pomiędzy kwasami omega-3 (zawartymi w rybach) a wyższą inteligencją, a także kwasami omega-3 a lepszą jakością snu są dobrze znane, do tej pory nie udało się ich wykazać w jednym badaniu. 

W badaniu uczestniczyło 541 chińskich dzieci, które wypełniały kwestionariusz na temat częstotliwości spożycia ryb w ostatnim miesiącu oraz testy na inteligencję (Skalę Inteligencji Wechslera dla Dzieci). 

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH