Badania: jęczmień jako środek kontrastowy w diagnostyce przewodu pokarmowego Jęczmień jest wykorzystywany przede wszystkim do produkcji chleba Fot. Fotolia (zdjęcie ilustracyjne)

Naukowcy znaleźli nowe zastosowanie ziaren jęczmienia. Można go używać jako kontrast w diagnostyce układu pokarmowego, a zwłaszcza badaniach zaburzeń połykania.

Profesor na Wydziale Inżynierii Biomedycznej Uniwersytetu w Buffalo, Jun Xia wskazuje, że ziarno uprawiane na całym świecie od tysięcy lat, wykorzystywane do produkcji m.in. chleba i piwa, znalazło właśnie zastosowanie, jako środek kontrastowy do obrazowania medycznego - informuje Rzeczpospolita.

Jak wyjaśnia badacz, zaburzenia połykania, znane również jako dysfagia, mogą być oznaką poważnego problemu medycznego. Do badania dysfagii, lekarze używają gęstego, kredowego płynu zawierającego bar. Pacjent musi go wypić, a następnie jest badany za pomocą promieni rentgenowskich, ultradźwięków lub rezonansu magnetycznego. Wypicie płynu jest jednak nieprzyjemne, bezpieczeństwo - ograniczone, koszty - wysokie, a kontrast nie jest idealny. To właśnie skłoniło naukowców do poszukiwania jadalnych alternatyw.

Najlepsze rezultaty wśród badanych produktów przyniósł palony jęczmień, taki sam jakiego używa się do produkcji ciemnych piw. Naukowcy byli w stanie wykryć poszczególne ziarna przez 3,5 cm tkanki. W przypadku podawania popularnej w Japonii, Korei i Chinach, palonej herbaty jęczmiennej, obraz był wyraźny przez 2,5 cm tkanki. Zespół uważa, że palony jęczmień będzie mógł być wykorzystywany, nie tylko w diagnostyce problemów z połykaniem, ale także do diagnozowania całego przewodu pokarmowego.

Więcej: rp.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.