Badania: jadły tłusto, co skutkowało sporymi problemami z pamięcią Gryzonie karmione tłusto przytyły i wykazywały poważne problemy z pamięcią krótko- i długotrwałą. Fot. Archiwum

Tłusta dieta znacznie pogarsza zdolności do zapamiętywania i uczenia się - potwierdziły najnowsze badania na myszach, które publikuje pismo „PLOS ONE”.

Autorzy pracy zaznaczają, że zdolności poznawcze gryzoni wróciły do normy po przestawieniu ich na zdrowsze jedzenie. Jednak pewne zmiany powstałe w strukturze mózgu odpowiedzialnej za pamięć utrzymały się, a ich długofalowe konsekwencje nie są znane.

Naukowcy z Medical University of South Carolina przez 24 tygodnie hodowali jedną grupę myszy na bardzo tłustej karmie, drugiej grupie po 16 tygodniach zmienili jedzenie na zdrowe, a trzecia grupa (kontrolna) przez cały okres doświadczenia była na zdrowej standardowej diecie.

Okazało się, że gryzonie karmione tłusto przytyły i miały zaburzenia w metabolizmie glukozy typowe dla chorych na cukrzycę typu 2. Jednocześnie wykazywały poważne problemy z pamięcią krótko- i długotrwałą - na przykład nie zapamiętywały drogi w wodnym labiryncie czy nowych przedmiotów.

Badacze wykazali również, że tłusta dieta prowadziła do spadku wrażliwości na insulinę różnych struktur mózgu, w tym hipokampa, który odrywa ważną rolę w uczeniu się i zapamiętywaniu. Miało to związek ze zmniejszeniem produkcji receptorów insulinowych w neuronach hipokampa. Choć insulina kojarzy nam się głównie z kontrolowaniem metabolizmu glukozy, oddziałuje ona również na mózg i w ten sposób wpływa na nasze zachowania i procesy poznawcze.

Co ciekawe, w osiem tygodni po przestawieniu myszy z diety tłustej na zdrową, zdolności do zapamiętywania i uczenia się gryzoni wróciły do normy. Utrzymała się jednak zmniejszona produkcja receptorów insulinowych w neuronach hipokampa. I choć na razie naukowcy nie wiedzą, jakie może to mieć odległe skutki, to przypominają, że takie zjawisko obserwuje się u chorych na alzheimera oraz w trakcie starzenia się mózgu. Nie jest więc wykluczone, że tłusta dieta i tak pozostawia w mózgu swój ślad w postaci większej predyspozycji do demencji w przyszłości.

Zdaniem autorów badania może ono pomóc zrozumieć, w jaki sposób otyłość i zaburzenia metaboliczne, będące efektem m.in. nieprawidłowej diety, wpływają na pogorszenie zdolności poznawczych.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH