Badania: gorzka czekolada obniża ciśnienie

Trochę gorzkiej czekolady lub kakao o może korzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze krwi, choć nie jest to duży efekt - informuje „The Cochrane Library".

Nadciśnienie tętnicze występuje często i jest bardzo niebezpieczne - ma związek z 54 proc. udarów oraz 47 proc. przypadków choroby wieńcowej. Jednak na przykład mieszkańcy wyspy San Blas w Ameryce Środkowej codziennie piją napój zawierający kakao i zachowują normalne ciśnienie krwi do późnego wieku.

Przeprowadzona przez Karin Ried z National Institute of Integrative Medicine w Melbourne (Australia) analiza 20 krótko trwających badań wykazała, że codzienne spożywanie gorzkiej czekolady (powyżej 65 proc. ziarna kakaowego) lub kakao obniża ciśnienie tętnicze. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w ziarnie kakaowca substancje chemiczne - flawanole, działają na naczynia krwionośne. Pod wpływem flawanoli wydzielany jest tlenek azotu, który powoduje rozkurczanie się mięśni gładkich w ścianach tętnic. Naczynia rozszerzają się, co ułatwia przepływ krwi.

Jak jednak zaznaczają naukowcy, istnieją zdrowsze metody na obniżanie ciśnienia tętniczego - typowa czekolada zawiera za dużo tłuszczu i cukru. Spożycie 100 gramów czekolady dziennie daje 500 kalorii - czyli 1/4 dziennego zapotrzebowania kalorycznego kobiety. Flawanole w fasoli, morelach czy jabłkach występują w niższych stężeniach, ale produkty te są znacznie mniej kaloryczne.

Więcej: naukawpolsce.pap.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH