Badania: gluten utrudnia walkę z depresją? Zdaniem badaczy, osoby walczące z depresja powinny wykluczyć z diety gluten Fot. PTWP

Dieta bezglutenowa sprzyja walce z depresją - dowodzą brytyjscy naukowcy.

Dr David Johnson z Eastern Virginia Medical School in Norfolk, wskazuje, że istnieją dowody przemawiające za tym, że gluten sprzyja  depresji. Jak wyjaśnia, gluten może powodować zmiany we florze bakteryjnej układu pokarmowego, co z kolei może mieć wpływ na nasz nastrój.

Specjaliści uznają, że poprzez zmianę nawyków żywieniowych można skuteczniej walczyć ze złym nastrojem i podkreślają, że jelita i układ pokarmowy są jak "drugi mózg".

Dlatego osoby walczące z depresja powinny wykluczyć z diety gluten , a samą dietę wzbogacić o produkty bogate w kwasy omega-3, witaminy z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy i witaminy B12), choliny, żelazo, cynk, magnez.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH