Badania: emulgatory przyczyną otyłości? Związki te uważane były do tej pory za nieszkodliwe Fot. Fotolia

Naukowcy twierdzą, że emulgatory mogą przyczynić się do nadwagi i otyłości. Tak wynika z badań na myszach oraz testów flory bakteryjnej ludzkich jelit.

Kultury bakterii pobrane z ludzkich jelit i wystawione na działanie karboksymetylocelulozy lub monooleinianu polioksyetylenosorbitolu zwiększają zawartość flagelliny, związku budującego bateryjne wici. W większych ilościach może on powodować stany zapalne jelit - informuje Gazeta Wyborcza.

Badanie to jest potwierdzeniem wcześniejszych, przeprowadzonych na Georgia State University testów na myszach. Gryzonie, którym podawano wysokie stężenia tych związków, miały zmieniony skład flory jelitowej, co prowadziło do stanów zapalnych, a w konsekwencji do nadwagi i otyłości. U myszy, które nie miały żadnej flory bakteryjnej, efekt ten nie występował. Badanie powtórzono na kulturach ludzkich bakterii jelitowych.

Obydwa związki należą do klasy emulgatorów i są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym do tworzenia emulsji i ich stabilizacji, na przykład w produkcji lodów. Uważane były do tej pory za nieszkodliwe.

Więcej: www.wyborcza.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH