Badania: dotyk zmienia bakterie - stają się groźniejsze dla organizmu Pod wpływem oddziaływania mechanicznego bakterie mogą ulec niebezpiecznej przemianie Fot. Archiwum

Bakterie Pseudomonas aeruginosa mogą stawać się niebezpieczne pod wpływem kontaktu z podłożem - ogłoszono na dorocznym zjeździe American Society for Microbiology w Bostonie.

Pseudomonas aeruginosa powodują ciężkie zapalenia płuc, zagrażające zwłaszcza życiu osób z mukowiscydozą. Podobnie jak wiele innych typów bakterii, często są nieszkodliwe, ale mogą ulec przemianie w postać bardziej agresywną. Poznanie przyczyn tej przemiany mogłoby pomóc w walce z patogenami.

Wiele badań dotyczy domniemanych bodźców chemicznych. Jednak Albert Siryaporn z University of California w Irvine wykazał, że P. aeruginosa może ulec niebezpiecznej przemianie dzięki swojemu "zmysłowi dotyku".

Siryaporn zajął się właśnie tą bakterią, ponieważ zakaża ona zarówno grzyby, rośliny czy ameby, jak i ludzi. Naukowca zastanowiło, czy bakteria "wie", kto jest jej gospodarzem.

Badania wykazały, że bakteria staje się niebezpieczna, gdy odkryje, że znajduje się na powierzchni pokrytej warstwą płynu. Przywiera wówczas do niej i aktywuje tak zwane "geny wirulencji". Dzięki tym genom może skutecznie atakować organizm gospodarza, np. wytwarzając toksyny. Ewentualny ruch cieczy wskazuje mikroorganizmowi drogę ku kolejnym miejscom do skolonizowania.

Kalifornijski zespół doszedł do takich wyników dzięki odkryciu, że P. aeruginosa aktywuje rozmaite geny w zależności od tego, czy wędruje swobodnie, czy osiada na podłożu. Doświadczenia z liśćmi, szkłem i agarem wykazały, że rodzaj podłoża nie ma znaczenia. Może to tłumaczyć, dlaczego bakteria znajdująca się na powierzchni płuc jest znacznie mniej niebezpieczna niż wtedy, gdy przemieszcza się z krwią.

Od dawna wiadomo, że w przypadku organizmów wielokomórkowych mechaniczne oddziaływania mają znaczny wpływ na komórki - pobudzają np. ich migrację lub różnicowanie. Siryaporn wykazał, że oddziaływania mechaniczne mogą wpływać także na biologię bakterii.

Naukowcy zidentyfikowali już gen kodujący białko błonowe mające duże znaczenie dla przywierania do podłoża. Pozbawione owego białka bakterie są mniej zjadliwe. Zdaniem Siryaporna można by opracować nowe leki wpływające na działanie owego białka.

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH