Badania: dlaczego w stresie sięgamy po słodycze? FOT. Archiwum

Naukowcy z University of California w Davis odkryli mechanizm, który prawdopodobnie odpowiada za to, że w sytuacjach stresowych, ludzie sięgają po słodycze. Jak podaje w najnowszym numerze Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, może to być jedną z przyczyn plagi otyłości.

Okazuje się, że faktycznie cukier obniża napięcie. Pokazały to wyniki doświadczeń, w których kobiety spożywały napoje słodzone cukrem lub słodzikami i były poddawane stresującym matematycznym testom.

Słodzone cukrem napoje łagodzą reakcję organizmu na stres, zmniejszają wydzielanie przez nadnercza hormonu stresu, kortyzolu, sprawiają, że odczuwamy mniejsze napięcie. Słodziki tego efektu nie wywołują.

Przy okazji, za pomocą rezonansu magnetycznego zbadano aktywności mózgu. Cukier zwiększał aktywność istotnego dla procesów uczenia się i zapamiętywania rejonu, hipokampa. Wiadomo, że pod wpływem stresu aktywność ta normalnie maleje.

- To pierwszy bezpośredni dowód, że spożycie cukru może łagodzić stres - mówi dr Kevin D. Laugero z UCD. - Można się obawiać, że właśnie dlatego różne formy stresu skłaniają nas do nadmiernej konsumpcji cukru i w ten sposób przyczyniają się do jego szkodliwych dla zdrowia skutków.

Czytaj: rmf24.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH