Badania: dieta bogata w pomidory zmniejsza ryzyko raka prostaty

Jak wynika z najnowszych badań brytyjskich naukowców, mężczyźni, którzy jedzą więcej niż 10 porcji pomidorów tygodniowo (świeżych lub soku pomidorowego) są o 18 proc. mniej zagrożeni rakiem prostaty.

Uczeni przeanalizowali dietę 20 tys. Brytyjczyków w wieku od 50 do 69 lat. W ich ocenie siłą pomidorów jest duża zawartość likopenu - silnego przeciwutleniacza, który chroni DNA komórek przed uszkodzeniem. Ich działanie warto wspomóc produktami zawierającymi selen (pełnoziarniste pieczywo, makaron) i wapń (przetwory mleczne) - informuje dziennik.pl

Panowie, którzy mogą pochwalić się optymalnym uwzględnieniem tych trzech składników w diecie, są obarczeni najniższym ryzykiem raka prostaty.

Więcej:  www.dziennik.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH