Badania: dieta bogata w białko sprzyja utracie wagi FOT. Archiwum RZ; zdjęcie ilustracyjne

Dieta o dużej zawartości białka hamuje apetyt, dlatego w konsekwencji przyczynia się do zmniejszenia masy ciała. Za redukcję łaknienia odpowiada fenyloalanina - enzym produkowany podczas trawienia białka.

Naukowcy z Imperial College London (W. Brytania) w badaniu na gryzoniach wykazali, że fenyloalanina wytwarzana na skutek spożywania produktów bogatych w białko pobudza receptor wapniowy CaSR, w wyniku czego w organizmie następuje zwiększenie wydzielania hormonu GLP-1 (związku wywołującego uczucie sytości) i zmniejszenie produkcji greliny (hormonu wywołującego uczucie głodu).

Badacze zaobserwowali, że myszy i szczury już po jednorazowym podaniu fenyloalaniny ograniczały przyjmowanie pokarmów i zaczynały więcej się ruszać, dzięki czemu traciły na wadze.

Otyłe myszy poddane tygodniowej terapii fenyloalaniną charakteryzowały się znacznym spadkiem masy ciała w porównaniu z grupą kontrolną, która nie otrzymywała tego enzymu.

- W naszym badaniu po raz pierwszy pokazaliśmy, że aktywacja CaSR prowadzi do stłumienia apetytu. To wskazuje na potencjalną przydatność fenyloalaniny lub innych związków stymulujących CaSR - jak leki czy składniki odżywcze - w zapobieganiu lub leczeniu otyłości - mówi koordynatorka projektu Mariana Norton.

Wyniki badania zaprezentowano na tegorocznej konferencji Towarzystwa Endokrynologicznego, która odbyła się w dniach 7-9 listopada w Brighton (W. Brytania).

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH