Badania: co jeść, aby zajść w ciążę

Prawidłowo zbilansowana dieta i zdrowy styl życia mają wpływ na zwiększenie płodności - przekonują eksperci, opierając się na wynikach badania Nurses - Health Study II, w którym przez 8 lat przyglądano się grupie ponad 17 tysięcy pielęgniarek starających się zajść w ciążę.

Obserwacje ich zachowań wykazały, że przestrzeganie zasad zdrowej diety ma duże znaczenie dla uniknięcia niepłodności spowodowanej zaburzeniami jajeczkowania. Zaburzenia te, przyjmujące najczęściej postać zespołu policystycznych jajników (PCOS), dotykają średnio 5-10 proc. kobiet w wieku rozrodczym. Współczesna medycyna, oparta na badaniach, dowodzi, że odżywcze produkty, regularność spożywania posiłków i redukcja masy ciała zwiększają szansę na zajście w ciążę.

Sposób odżywania ma podstawowy wpływ na funkcjonowanie organizmu. Oddziałuje na gospodarkę hormonalną, funkcjonowanie narządów rozrodczych oraz jakość komórek jajowych i plemników. Dla usprawniania leczenia i radzenia sobie z niepłodnością istotne jest prawidłowe zbilansowanie posiłków, w tym przewaga spożycia warzyw, ryb morskich, produktów pełnoziarnistych i pełnotłustego nabiału. Równie ważną rolę odgrywa regularność w przyjmowaniu posiłków: mały posiłek, który zapewni prawidłowy poziom antyoksydantów, witamin i składników mineralnych, winno się jeść co 3-4 godziny.

Na listę produktów zakazanych, o których należy zapomnieć, jeśli planujemy rodzicielstwo, trzeba wpisać: żywność wysoko przetworzoną, tłuszcze trans, wyroby cukiernicze, słodkie napoje i czerwone mięso. Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH