Badaczka z Olsztyna sprawdzi, czy prebiotyki łagodzą skutki choroby trzewnej w dzieci Badaczka otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki Fot. Fotolia (zdjęcie ilustracyjne)

Doktorantka z olsztyńskiego oddziału PAN zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa na łagodzenie skutków celiakii u dzieci. Na swój projekt otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki.

Na celiakię, zwaną chorobą trzewną, zapada jedno na sto dzieci. Jak wyjaśniła PAP doktorantka Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, jest to choroba autoimmunologiczna, którą wywołuje obecność glutenu w żywności. W organizmie chorego gluten powoduje stan zapalny jelita, dochodzi do zanikania kosmków jelitowych, przez co powierzchnia wchłaniania z jelit się zmniejsza.

Choroba trzewna jest niewyleczalna, towarzyszy pacjentowi przez całe życie, nie ma na nią leków, nie wykonuje się operacji, jedynym sposobem leczenia jest stosowanie restrykcyjnej, bezglutenowej diety, która złagodzi skutki choroby, jakimi są chroniczny stan zapalny, zaburzenia wchłaniania czy niedobory witaminowe i mineralne.

- Poprzez zastosowanie prebiotyków chcemy poprawić ogólny stan zdrowia dzieci z chorobą trzewną - podkreśliła Natalia Drabińska.

Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Zaletą stosowania prebiotyków jest zmiana składu mikroorganizmów w jelitach człowieka, prowadząca do zmniejszenia liczby bakterii szkodliwych i zwiększenia pożytecznych dla gospodarza. Prebiotyki mogą występować naturalnie w żywności lub być do niej dodane. W odróżnieniu od probiotyku nie zawierają żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące.

W ramach swojego projektu Natalia Drabińska będzie podawała dzieciom z celiakią fruktany typu inuliny, które należą do grupy prebiotyków. Inulina w największych ilościach występuje w mało popularnych roślinach, takich jak cykoria czy topinabur, ale obecna jest także w cebuli, porze czy czosnku. Jak przypomniała doktorantka, wielokrotnie zostało udowodnione, że spożycie tych produktów może korzystanie wpływać na organizm.

Drabińska wyjaśniła, że badania naukowe dotyczyć będą analizy lotnych związków organicznych w moczu. Mocz został uzyskany od dzieci z celiakią, pozostających pod opieką Poradni Gastroenterologicznej Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie. Mali pacjenci zostali podzieleni na dwie grupy, jedna przyjmowała prebiotyk - fruktany typu inuliny, druga otrzymywała placebo.

Mocz zawiera różne związki, które dostały się do krwioobiegu i zostały wydalone przez nerki. Każde zaburzenie funkcjonowania organizmu może mieć odzwierciedlenie w profilu związków obecnych w moczu. Jak wskazała doktorantka, u dzieci z chorobą trzewną bardzo często występują zaburzenia szczelności jelit, dlatego metabolity, które powinny być wydalone z organizmu z kałem, mogą dostawać się do krwioobiegu, a stamtąd przez nerki do moczu.

- Będę zatem badała skład ilościowy i jakościowy moczu dzieci z celiakią, aby ocenić, czy suplementacja diety prebiotykami ograniczy przepuszczalność jelit i poprawi parametry zdrowia pacjentów - wyjaśniła Drabińska.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.