Jednym z czynników mających znaczący wpływ na stan zdrowia osób starszych jest właściwe odżywianie. Tymczasem jadłospis ludzi w grupie wiekowej powyżej 60 lat nie jest dostatecznie urozmaicony - wynika z badań dotyczących odżywiania się osób starszych jakie przeprowadzili Andrzej Tokarz, Agnieszka Stawarska i Magdalena Kolczewska z Katedry i Zakładu Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Naukowcy ocenili sposób żywienia osób starszych w kontekście chorób charakterystycznych dla wieku podeszłego, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca II, osteoporoza, prostata i otyłość.
Najczęściej występującymi błędami żywieniowymi wśród badanych było spożywanie mało urozmaiconych posiłków. W szczególności brak łączenia w nich białka zwierzęcego z warzywami lub owocami, a także mała liczba posiłków zwierających mleko i jego przetwory.
Badaniami objęto grupę ponad 100 osób w wieku od 60 do 96 lat.
Analiza liczby posiłków spożywanych przez ludzi starszych wykazała najmniej korzystne wyniki w grupie osób chorych na cukrzycę II i otyłość - podkreślają badacze. W obu przypadkach udział procentowy osób spożywających pięć posiłków dziennie wyniósł dla chorych na cukrzycę - ok. 21 proc, dla ludzi otyłych - ok. 4,5 proc. Jest to sprzeczne z założeniami diety zalecanej przy tych schorzeniach, która przewiduje spożywanie pięciu posiłków dziennie.
Wyniki badań pozwoliły również stwierdzić, że diety osób starszych charakteryzowały się nadmiarem spożywanego tłuszczu, co powodowało przekroczenie bezpiecznego poziomu udziału procentowego energii pochodzącej z tłuszczu. Stwierdzono również liczne niedobory w zakresie zawartości w diecie składników mineralnych. W wielu przypadkach zrealizowanie zapotrzebowania było uzyskiwane przez stosowanie suplementacji.
Dokonując oceny diet badanych osób starszych stwierdzono przekroczenie bezpiecznego poziomu spożycia witaminy A, B12 i w niektórych przypadkach witamin C i E - zauważają badacze.
Jak wynika z badań, osoby starsze nie odżywiają się w sposób prawidłowy w stosunku do zapotrzebowania organizmu i występujących schorzeń. Podsumowując wyniki badań naukowcy z WUM podkreślili szczególnie przekroczenie bezpiecznych poziomów spożycia niektórych witamin oraz udziału energii pochodzącej z tłuszczu.

- 17:25 Eksperci: regularne wykonywanie morfologii może uratować życie
- 16:30 Słupsk: oddział transplantacji szpiku gotowy, wkrótce pierwsze przeszczepy
- 15:05 Trzebnica: porodówka zamyka się na 2 tygodnie, tak jest bezpieczniej
- 14:00 Poznań: szpital płaci 100 zł za godzinę dyżuru, ale chętnych…
- 12:50 Opolskie: NFZ zachęca i szkoli lekarzy we wdrażaniu e-recept
- 11:45 Lublin: nie wszyscy chcą programu in vitro, zbierają podpisy przeciw…
- 10:35 Powstała aplikacja dla chorych na raka, która podpowiada, jak się leczyć
- 1 Sejm ekspresowo zdecydował o przesunięciu z budżetu 2 mld zł na NFZ
- 2 Szpitale "przechowalnią" seniorów w czasie świąt. Lekarz: to powszechne
- 3 Ministerstwo Zdrowia o wycofaniu rozporządzenia dotyczącego standardu rachunku kosztów
- 4 Rada Programowa HCC 2020: poprawa zdrowia Polaków wymaga współpracy kilku ministerstw
- 5 Wzrok Polaków mają ratować rogówki od czeskich zmarłych. Powinniśmy się cieszyć czy wstydzić?
- 6 Katowice: tu realizują unikalny program rehabilitacji pacjentów po urazach i nowotworach głowy i szyi
- 7 Eksperci: genetyka to przyszłość medycyny, ale za mało w nią inwestujemy
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych