Jednym z czynników mających znaczący wpływ na stan zdrowia osób starszych jest właściwe odżywianie. Tymczasem jadłospis ludzi w grupie wiekowej powyżej 60 lat nie jest dostatecznie urozmaicony - wynika z badań dotyczących odżywiania się osób starszych jakie przeprowadzili Andrzej Tokarz, Agnieszka Stawarska i Magdalena Kolczewska z Katedry i Zakładu Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Naukowcy ocenili sposób żywienia osób starszych w kontekście chorób charakterystycznych dla wieku podeszłego, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca II, osteoporoza, prostata i otyłość.

Najczęściej występującymi błędami żywieniowymi wśród badanych było spożywanie mało urozmaiconych posiłków. W szczególności brak łączenia w nich białka zwierzęcego z warzywami lub owocami, a także mała liczba posiłków zwierających mleko i jego przetwory.

Badaniami objęto grupę ponad 100 osób w wieku od 60 do 96 lat.

Analiza liczby posiłków spożywanych przez ludzi starszych wykazała najmniej korzystne wyniki w grupie osób chorych na cukrzycę II i otyłość - podkreślają badacze. W obu przypadkach udział procentowy osób spożywających pięć posiłków dziennie wyniósł dla chorych na cukrzycę - ok. 21 proc, dla ludzi otyłych - ok. 4,5 proc. Jest to sprzeczne z założeniami diety zalecanej przy tych schorzeniach, która przewiduje spożywanie pięciu posiłków dziennie.

Wyniki badań pozwoliły również stwierdzić, że diety osób starszych charakteryzowały się nadmiarem spożywanego tłuszczu, co powodowało przekroczenie bezpiecznego poziomu udziału procentowego energii pochodzącej z tłuszczu. Stwierdzono również liczne niedobory w zakresie zawartości w diecie składników mineralnych. W wielu przypadkach zrealizowanie zapotrzebowania było uzyskiwane przez stosowanie suplementacji.

Dokonując oceny diet badanych osób starszych stwierdzono przekroczenie bezpiecznego poziomu spożycia witaminy A, B12 i w niektórych przypadkach witamin C i E - zauważają badacze.

Jak wynika z badań, osoby starsze nie odżywiają się w sposób prawidłowy w stosunku do zapotrzebowania organizmu i występujących schorzeń. Podsumowując wyniki badań naukowcy z WUM podkreślili szczególnie przekroczenie bezpiecznych poziomów spożycia niektórych witamin oraz udziału energii pochodzącej z tłuszczu.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH