Badacze: są geny, które czynią nas bardziej szczęśliwymi

Naukowcy dowodzą, że DNA ludzi szczęśliwych częściej zawiera konkretny wariant genu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności i redukcję bólu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Warnie i Politechniki w Hongkongu sprawdzali, jakie czynniki zewnętrzne oraz genetyczne mają wpływ na odczuwanie szczęścia - informuje Gazeta Wyborcza.

Uczeni badali różne nacje, obliczyli średni procent osób, które w danym społeczeństwie jednoznacznie stwierdziły, że są bardzo szczęśliwe. Zebrali dane DNA, informacje dotyczące klimatu w poszczególnych krajach, dane dotyczące historycznego występowania patogenów w danym rejonie i informacje Banku Światowego dotyczących gospodarki danego kraju.

Badacze odkryli bardzo silne powiązanie pomiędzy odczuwanym szczęściem a wariantem genu FAAH - allelem A hydrolazy amidowej kwasów tłuszczowych. Im więcej tego akurat wariantu w danej populacji, tym jest ona szczęśliwsza.

Allel A pomaga w zapobieganiu degradacji chemicznej anandamidu - organicznego związku z grupy psychoaktywnych kannabinoidów - który zwiększa odczuwanie przyjemności i zmniejsza ból.

Szczęśliwe DNA mają mieszkańcy Ghany i Nigerii oraz Meksyku i Kolumbii. Najmniej wariantu tego genu mają mieszkańcy Iraku i Jordanii, Hongkongu, Chin, Tajwanu i Tajlandii.  Mieszkańcy tych krajów rzadko określają siebie jako bardzo szczęśliwych.

Mieszkańcy północnych krajów, np. Szwedzi, rzadko mają allel A i rzadziej także oceniają siebie jako szczęśliwych.

Więcej: www.wyborcza.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH