Badacze: pestycydy w kranówce mogą wywoływać alergię

Wysokie stężenia dichlorofenoli (związków obecnych w środkach ochrony roślin a także używanych do chlorowania wody), jakie dają się wykryć w organizmie człowieka, mogą mieć związek z alergiami pokarmowymi - twierdzą amerykańscy naukowcy. Informacje o tym odkryciu opublikowano w nowym numerze "Annals of Allergy, Asthma and Immunology".

- Wysokie stężenia pestycydów zawierających dichlorofenole mogą potencjalnie osłabiać u ludzi tolerancję na niektóre pokarmy, powodując alergie pokarmowe - mówi główna autorka badania, alergolog Elina Jerschow z American College of Allergy, Asthma and Immunology. Dodaje, że chodzi o związek bardzo często obecny w pestycydach stosowanych przez rolników, jak i w środkach owadobójczych, po które nierzadko sięgają zwykli konsumenci. Związek ten można również znaleźć w kranówce.

Badania te sugerują, że większe zużycie pestydyców i innych związków chemicznych ma związek z większą powszechnością alergii pokarmowych.

Teoretycznie problem związku kranówki i alergii można rozwiązać, rezygnując z wody kranowej na rzecz butelkowanej. Autorzy badania takiej taktyki jednak nie polecają. Zdaniem dr Jerschow alergie pokarmowe i tak będą powstawały choćby dlatego, że nie tylko woda kranowa jest źródłem dichlorofenoli. Przyjmujemy je również, jedząc pryskane owoce i warzywa.

Szacuje się, że w samych Stanach Zjednoczonych alergie pokarmowe dotykają 15 mln osób. Według Centers for Disease Control and Prevention w latach 1997-2007 grupa alergików pokarmowych powiększyła się o 18 proc.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH