Badacze: mózg woli kalorie Badacze: mózg woli kalorie. Fot. Archiwum

Naukowcy z Yale University twierdzą, że mając do wyboru potrawę słodką i wysokokaloryczną, nasz mózg wybierze kalorie.

Mózg ma dwie odrębne sieci neuronów, zajmujące się obróbką bodźców związanych z zawartym w pokarmach cukrem i ich wartością kaloryczną - tłumaczą naukowcy. Kiedy mózg ma do wyboru pokarm, który dobrze smakuje, a nie ma wartości energetycznej i niesmaczny, ale bogaty w energię, instynktownie wybierze kalorie - informuje rmf24.pl

Bodźce związane ze słodkim smakiem i wartością energetyczną pokarmów rejestrujemy w obrębie prążkowia, pierwotnej struktury mózgu, istotnej dla naszego mechanizmu nagrody. Badania prowadzone na myszach pokazały jednak, że o ile słodycz odczuwamy w tak zwanej części brzusznej prażkowia, za liczenie kalorii odpowiada jego część grzbietowa.

Myszy, którym zostawiono do wyboru cukier słodki, ale pozbawiony kalorii, albo kaloryczny, ale niesmaczny, konsekwentnie wybierały ten drugi. Badacze z Yale University sugerują, że na podstawie ich odkrycia, powinniśmy szukać nowych strategii walki z przejadaniem się.

Więcej: www.rmf24.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH