
Badania antyoksydacyjnego działania witamin i minerałów są już passe! Na czasie zaś są teraz badania roślinnych przeciwutleniaczy. To wnioski z metaanalizy niemal 300 tys. publikacji naukowych o antyoksydantach. Czyżby to miało związek z niespełnionymi oczekiwaniami naukowców wobec witamin?
Nasilenie procesów biologicznego utleniania jest związane ze starzeniem się i progresją różnych chorób zapalnych, w tym chorób autoimmunologicznych, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i raka. Oczekiwano, że przeciwutleniacze - naturalne lub syntetyczne związki, które zapobiegają procesom utleniania - zapewnią ochronę lub terapeutyczną pomoc w walce z chorobami zapalnymi i procesem starzenia się.
Międzynarodowy zespół naukowców pod kierownictwem dr. hab. Atanasa G. Atanasova z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN przeanalizował 299 602 artykułów naukowych dotyczących różnych aspektów działania antyoksydantów. Udało się zauważyć pewien trend: uwaga naukowców z całego świata przeniosła się z badań witamin i minerałów (były to badania popularne przed rokiem 2000) na badania przeciwutleniających związków roślinnych (są nimi choćby kurkumina z kurkumy czy resweratrol z czerwonego wina). Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Oxidative Medicine and Cellular Longevity" (https://www.hindawi.com/journals/omcl/2019/8278454/abs/).
"Powodem przeniesienia uwagi naukowej może być to, że badania kliniczne z udziałem wielu witamin i minerałów przeciwutleniających nie spełniły wysokich oczekiwań i nie zapewniły spodziewanych korzyści zdrowotnych" - ocenia w przesłanym PAP komunikacie dr Atanasov.
I dodaje: "Podczas gdy społeczność naukowa już w dużej mierze zdawała sobie sprawę z niespełnionych oczekiwań wobec korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania witamin i minerałów, potwierdzające to wyniki badań nie docierały do szerokiego grona odbiorców, a duża część społeczeństwa wciąż wierzyła w ich uzdrawiające właściwości. Obecnie naukowcy pokładają duże nadzieje w przeciwutleniających związkach roślinnych, co wyraźnie pokazują wyniki naszych badań".
Jak wyjaśnia naukowiec, takie przeciwutlenicze pochodzenia roślinnego występują choćby w świeżych owocach i warzywach. "My, jako naukowcy, mamy nadzieję na lepsze zrozumienie mechanizmu działania tych cząstek, aby móc wykorzystać je w zapobieganiu chorobom i ich leczeniu" - podsumowuje naukowiec.
Czytaj: naukawpolsce.pap.pl


- 19:01 Emilewicz: kończymy prace nad projektem nowego Prawa zamówień publicznych
- 18:00 GIS: ostrzeżenie dot. pastylek do ssania "Bactitis kids"
- 16:32 Intensywne ćwiczenia mogą spowodować korzystne zmiany w mikrobiomie jelit
- 15:02 Badania: napoje ze słodzikami mogą zwiększać ryzyko udaru u kobiet
- 13:31 Naukowcy: odkryta bakteria jelitowa może mieć wpływ na pojawienie się depresji
- 12:29 Bułgaria: od początku tygodnia na odrę zachorowało 21 osób
- 11:30 MRPiPS: centra opiekuńcze i opieka wytchnieniowa w ramach wsparcia niepełnosprawnych
- 1 Szpital pod kreską: nie brakuje menedżerów chętnych do zarządzania długiem
- 2 Nazwijmy się klinika, czyli jak dodać sobie kompetencji
- 3 Świętokrzyskie: trwa już szósta kontrola lecznic przez NFZ. Chodzi o dodatki dla pielęgniarek
- 4 Dyrektorzy szpitali: brakuje pieniędzy na obiecane przez ministra podwyżki płac
- 5 SN: za naruszenie prawa pacjenta do informacji można domagać się zadośćuczynienia
- 6 Gorzów Wlkp.: chirurdzy o zarobkach rzędu 50 tys. zł - to kłamstwo
- 7 Rzecznik Praw Pacjenta ostro: kobiety w ciąży i rodzące to grupa, w której prawa człowieka są łamane
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych