Archives of Dermatology: piwo zwiększa ryzyko łuszczycy

Regularne spożywanie piwa wiąże się ze wzrostem ryzyka rozwoju łuszczycy - ostrzegają naukowcy na łamach pisma Archives of Dermatology.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie wykazało, że ryzyko pojawienia się łuszczycy było o 72 proc. większe wśród kobiet, które spożywały średnio nieco ponad dwa drinki w ciągu tygodnia (za drink przyjęto napój zawierający ok. 12,8 gram czystego alkoholu, czyli np. małe piwo).

Poszukując, jaki rodzaj trunków najbardziej wpływa na łuszczycę, naukowcy odkryli, że kobiety, które pięć razy lub częściej spożywają piwo w ciągu tygodnia, są 2-3 razy bardziej narażone na łuszczycę. Spożycie piwa bezalkoholowego i niskoalkoholowego, białego lub czerwonego wina, a także alkoholi wysokoprocentowych nie ma takiego wpływu na łuszczycę, jak piwo.

- Kobiety z wysokim ryzykiem łuszczycy powinny unikać spożywania dużych ilości piwa. Sugerujemy przeprowadzenie dalszych badań nad potencjalnymi mechanizmami, które powodują wpływ piwa na pojawienie się łuszczycy - radzą naukowcy.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH