Citrullus lanatus, czyli arbuz, albo

Już znacznie wcześniej dowiedziono, że arbuz zawiera w sobie bogactwo przeciwutleniaczy. Dr Bhimu Patil, kierownik Texas A&M Fruit nad Vegetable Improvement Center w badaniach ustalił, że kawony zawierają likopen, obecny także w pomidorach i czerwonych grejpfrutach, beta- karoten oraz cytrulinę.

– Im więcej mamy badania arbuzów, tym bardziej zdajemy sobie sprawę jak niesamowity owoc jest w dostarczaniu naturalnych polepszające do ciała ludzkiego – wyjaśnia dr Patil na stronach EurekAlert.

Spożywanie arbuzów i zawartej w nich cytruliny powoduje wyzwolenie w organizmie argininy. To organiczny związek chemiczny, jeden z 20 aminokwasów kodowanych przez DNA. Oba związki powodują spadek ciśnienia tętniczego, a co za tym idzie dobrze działają na pracę serca i ukłąd odpornościowy człowieka.

Według dr. Patila, arbuzy mogą dobrze wpływać na osoby cierpiące z powodu otyłości i cukrzycy typu II. Arbuz w 92 proc. składa się z wody. Ma znikomą zawartość witamin; zaledwie 0,03 mg% B1, 0,04 mg% B2 i 6 mg% C. Zawiera trochę potrzebnych organizmowi pierwiastków: ok. 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia , 8 mg% chloru, 8 mg% sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza i ok. 0,07 mg% miedzi. Aminokwas cyturlina obecny jest przede wszystkim w miąższu skóry owocu.

Zespół badawczy Texas A&M Fruit nad Vegetable pracuje obecnie nad wyhodowaniem specjalnej odmiany arbuza o wysokiej zawartości cytruliny w jadalnym miąższu owocu.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH