Częste spożywanie orzechów wiąże się z obniżeniem stanu zapalnego organizmu - informują naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie (USA).

Jak za American Journal of Clinical Nutrition podaje serwis Nauka w Polsce, według jednej z autorek badania Ying Bao, badania populacji konsekwentnie ukazują ochronną rolę orzechów w przypadku zaburzeń kardiometabolicznych, np. chorób układu krążenia, czy cukrzycy typu 2.

- Wiemy, że proces zapalny w dużym stopniu przyczynia się do ich powstawania. Nasze badanie sugeruje, że zdrowotne efekty wywoływane przez orzechy mogą po części wynikać z ich właściwości przeciwzapalnych – mówi Ying Bao.

Badacze za pomocą kwestionariuszy zapoznali się z codzienną dietą 120 tys. pielęgniarek i 50 tys. lekarzy. Od uczestników pobrali też próbki krwi, by ocenić w nich zawartość wskaźników stanu zapalnego - białka C-reaktywnego (CRP), interleukiny 6 (IL-6) i receptora czynnika martwicy nowotworu 2 (TNFR2).

Okazało się, że u osób, które spożywały orzechy pięć razy w tygodniu, stężenie wskaźników stanu zapalnego było dużo niższe niż u osób, które nie nawykły do jedzenia orzechów i spożywały je bardzo rzadko lub wcale.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH