Amerykańscy eksperci: cukier należy opodatkować jak tytoń i alkohol

Spożycie cukru należy kontrolować i obłożyć podatkami podobnie jak alkohol i tytoń - twierdzą eksperci University of California w San Francisco w raporcie opublikowanym na łamach "Nature".

Robert Lustig, Laura Schmidt and Claire Brindis z University of California w San Francisco przekonują, że cukier jest toksyczny dla organizmu i w trosce o nasze zdrowie powinien być poddany tym samym restrykcyjnym procedurom, jak szkodliwe dla organizmu używki - informuje portal PAP-Nauka w Polsce.

- Nie należy się dziwić, że porównujemy go do alkoholu i tytoniu - twierdzą amerykańscy naukowcy.

Według American Heart Association (Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego), przeciętny Amerykanin spożywa 22 łyżeczki cukru dziennie. Z kolei według Głównego Urzędu Statystycznego, w Polsce spożycie cukru sięga rocznie 42 kg (w przeliczeniu na jedną osobę) i jest wyższe niż wynosi średnia dla całej Unii Europejskiej. Grecy spożywają prawie 30 kg, Francuzi - 36,4 kg, a Niemcy - 35,8 kg.

Według raportu naukowców z University of California w San Francisco, nadmiar cukru powoduje w organizmie podobne spustoszenie jak alkohol: zaburza metabolizm, podnosi ciśnienie tętnicze krwi, niszczy wątrobę i zakłóca przekazywanie sygnałów między hormonami.

Autorzy raportu podkreślają, że nie chcą wprowadzić prohibicji cukru. Opodatkowanie go ma jedynie zachęcić do kupowania produktów o mniejszej jego zawartości.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH