Agawa zwiększa przyswajalność wapnia

Najnowsze badania dowodzą, że w agawie znajdują się cenne węglowodany zwiększające zdolność organizmu do przyswajania wapnia z pokarmu.

Naukowcy meksykańscy odkryli, że myszy, którym podawano bogatą we fruktany agawę, przyswajały ze swoich pokarmów znacznie więcej wapnia, a ich organizmy wytwarzały więcej białek uczestniczących w procesie powstawania tkanki kostnej.

Zdaniem badaczy, agawa może odegrać ważną rolę w leczeniu osteoporozy, chociaż z całą pewnością nie może być wykorzystywana w postaci tequili, która jest z agawy produkowana, ponieważ po przekształceniu w alkohol roślina traci właściwości lecznicze.

Więcej: http://wiadomosci.onet.pl/2170369,16,niezwykla_zawartosc_kaktusa_agawa,item.html 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH