Wagi używane przez dietetytków mówią wiele o naszym organizmie FOT. Fotolia; zdjęcie ilustracyjne

Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia, zwraca uwagę na bogactwo funkcji współczesnych wag opartych na zjawisku bioimpedancji elektrycznej. Dzięki mierzeniu oporu elektrycznego tkanek organizmu można dokonywać bardzo dokładnych analiz składu ciała.

Urządzenie, na którym badanie jest wykonywane, poza podstawowym pomiarem masy naszego ciała oferuje całe spektrum innych funkcji - zauważa dietetyczka i wylicza: bada podstawową przemianę materii, zawartość i masę tkanki tłuszczowej w organizmie, masę mięśni, poziom wody i masę kostną.

Zaawansowane analizatory pokazują również stosunek sodu do wapnia - informuje Gazeta Wyborcza. - Urządzenie określa także wiek metaboliczny, czyli obraz tego, ile nasz organizm ma lat oraz czy jego kondycja jest dobra, czy wręcz odwrotnie - słaba - tłumaczy Stolińska-Fiedorowicz.

Część urządzeń rozbija pomiar tłuszczu na tkankę tłuszczową podskórną i narządową (wisceralną). Druga z nich może odkładać się po stronie wewnętrznej w jamie brzusznej i stać się przyczyną chorób układu krążenia - dlatego badanie jej jest tak ważne.

Specjalistka zwraca także uwagę na możliwość pomiaru masy mięśni. Dzięki temu możemy sprawdzić, czy w procesie odchudzania spadek wagi nie jest jedynie skutkiem utraty mięśni.

Więcej: www.wyborcza.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH