Akademicki Szpital Kliniczny Akademii Medycznej we Wrocławiu jako pierwszy i na razie jedyny na Dolnym Śląsku będzie miał w pełni profesjonalną Pracownię Żywienia Pozajelitowego. Pracownia przygotowuje odżywianie pozajelitowe w pełni automatycznie, przez co wszystkie niezbędne składniki trafiają do organizmu chorego.

Żywienie pozajelitowe stosuje się w przypadku licznych chorób u pacjentów, u których niemożliwe jest normalne odżywianie lub zachodzi konieczność stosowania specjalnej diety. Wykorzystanie w pełni automatycznego systemu przygotowania sprawia, że do organizmu pacjenta wprowadzone zostają wszystkie niezbędne substancje w oczekiwanych proporcjach. Proces przygotowania każdego worka żywieniowego jest ściśle udokumentowany.

Do programu nauczania na studiach medycznych żywienie pozajelitowe weszło dopiero w ubiegłym roku, a praktykujący lekarze nie przechodzili do tej pory obowiązkowego szkolenia w tym zakresie. Uruchomienie w pełni profesjonalnej Pracowni Żywienia Pozajelitowego we wrocławskim ASK daje możliwość skorzystania z tak przygotowanego odżywiania pacjentom nie tylko tego szpitala, ale z innych placówek na Dolnym Śląsku.

Dzisiaj (13 stycznia) w Audytorium Jana Pawła II we wrocławskim Akademickim Szpitalu Klinicznym odbywa się Sympozjum poświęcone tematyce żywienia pozajelitowego,w którym udział biorą wybitni specjaliści w dziedzinie żywienia pozajelitowego - prof. Janusz Książyk z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie i  prof. Andrzej Kübler z AM we Wrocławiu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH